Respublikinis šokių festivalis „Šokanti Ignalina 2024“

Kaip ir kiekvienais metais, Ignalinos rajono kultūros centras kviečia pasinerti į šokių sūkurį ir dalyvauti respublikinio šokių festivalio „Šokanti Ignalina 2024“ renginiuose!

Kaip ir kiekvienais metais, Ignalinos rajono kultūros centras kviečia pasinerti į šokių sūkurį ir dalyvauti respublikinio šokių festivalio „Šokanti Ignalina 2024“ renginiuose!
Kaip ir kiekvienais metais, Ignalinos rajono kultūros centras kviečia pasinerti į šokių sūkurį ir dalyvauti respublikinio šokių festivalio „Šokanti Ignalina 2024“ renginiuose!
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Kovalevskienė

Apr 24, 2024, 4:17 PM

Šokių festivalis „Šokanti Ignalina“ prasidėjo dar 2016 metais. Pirmieji festivalio dalyviai buvo tik pramoginių šokių kolektyvai. Vėliau, nuo 2021 metų, sparčiai populiarėjant linijiniams šokiams, į festivalio programą buvo įtraukti ir šio šokio stiliaus pasirodymai. „Šokanti Ignalina“ suvienija daugiau kaip 300 šokėjų iš įvairių Lietuvos miestų ir šis skaičius kiekvienais metais tik didėja. 2023 metais festivalis dar labiau plėtėsi, programa buvo praturtinta profesionaliais šiuolaikinio šokio pasirodymais.

Festivalio organizatorius, Ignalinos rajono kultūros centras, atkreipė dėmesį, kad mūsų regione pastebima kūrybinių raiškų įvairovės, bendradarbiavimo nacionaliniu mastu stoka, trūksta aukštos meninės vertės pasirodymų ir ugdančių, įtraukiančių žiūrovą veiklų, kurios reprezentuotų Lietuvos šiuolaikinio šokio kūrėjus, šokėjus ar jų veiklą fiksuojančius menininkus – fotografus, režisierius. Dabartinio festivalio „Šokanti Ignalina“ tikslas – supažindinti vietines bendruomenes ir miesto svečius su šokio kūrėjais, kurie siekia atkreipti žiūrovų dėmesį į asmenybės vidinius išgyvenimus, empatiją, vienatvę, drąsiai žengti į gėdos, baimės, priklausomybių, krizių temas. Taip pat skatinti jaunimo įsitraukimą suteikiant galimybę susitikti su profesionaliais šokėjais, pedagogais, dalyvaujant atvirose diskusijose. Festivalio renginiai atrenkami siekiant atskleisti jaunimui ir suaugusiesiems aktualias temas, kurių dažnai yra vengiama, jos apeinamos. Šis festivalis siekia parodyti, kad keičiasi laikai, technologijos, tačiau ne žmogaus vidiniai procesai, ir kviečia pamatyti, kaip šios temos atskleidžiamos šokyje.

Šiais metais festivalis „Šokanti Ignalina“ vyks net septyniose skirtingose Ignalinos erdvėse, kuriose galima bus išvysti skirtingų šokio stilių pasirodymus, aukštą meninę vertę turinčius šokio spektaklius, parodas, dokumentinius filmus.

FESTIVALIO „ŠOKANTI IGNALINA 2024“ PROGRAMA

Balandžio 29 d. 18 val. Ignalinos rajono kultūros centre

Kauno šokio teatro AURA spektaklis „Ištrintos durys“

Bilieto kaina 12 Eur (bilietas su nuolaida 5 Eur).

„AURA“ – Pirmasis profesionalus šokio teatras Lietuvoje. Nuo 1980-aisiais metų, Birutės Letukaitės įkurtas šokio teatras, kūrė ir formavo Lietuvos šiuolaikinio šokio „veidą“, išugdė ne vieną profesionalų šokėją, papildžiusį pasaulinę šokio padangę. Šiuo metu teatre šoka šokėjai iš Prancūzijos, Italijos, Lietuvos, Australijos, Meksikos, Japonijos, Albanijos, Taivano, Kanados. „Aura“ kūrybinė veikla įvertinta daugybe apdovanojimų tarp kurių yra: 2005 m. Kauno miesto savivaldybės III laipsnio Santakos garbės ženklas už nuopelnus Kauno miestui, teatro įkūrėja ir choreografė Birutė Letukaitė yra apdovanota net dvejais „Auksiniais scenos kryžiais“, jai taip pat skirtas Aukščiausias Kultūros ministerijos skiriamas apdovanojimas – garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Apie spektaklį „Ištrintos durys“:

Avatarų bendruomenė – normalumą imituojanti tikrovė, klajonės smegenų vingiais, atvirų širdžių iliuzijos, komercializuoti jausmai, vienatvė minioje… Mes kuriam savo pačių avatarus, lyg savo šešėlius, savęs nuotrupas. Ir tai vyksta ne dėl savęs, o dėl kitų. Dėl kitų mes save dekonstruojam, prarandam, kuriam iš naujo. Mes tampame patys sau svetimi, pasimetę savyje, savo pačių avatarais. Avatarų bendruomenė įleidžia vidun ir ištrina duris.

Gegužės 5 d. 18 val. Ignalinos rajono kultūros centre

Baleto trupės CLASSIC ART koncertas

Bilieto kaina 12 Eur (bilietas su nuolaida 5 Eur).

Classic Art – nepriklausoma profesionalių baleto solistų trupė, vykdanti plačiaformatę šokio pasirodymų veiklą, kurios neriboja nei erdvės, nei laiko, nei temų standartai. Koncerto metu galėsite išvysti Nacionalinio operos ir baleto teatro baleto artistų pasirodymus, kuriuose bus atliekamos ištraukos iš garsiausių klasikinių baleto spektaklių bei šokėjų kurtos kompozicijos.

Koncerto data sutampa su Motinos diena – dovanotas bilietas į Baleto trupės CLASSIC ART pasirodymą ir drauge praleistas laikas jame – nuostabi dovana Jūsų Mamai šia išskirtine proga!

Gegužės 20 d. 14.45 val. Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijoje

Šokio trupės NUEPIKO spektaklis „Keturi Viktorai“

Įėjimas į gimnaziją nuo lauko krepšinio aikštelės pusės

„Keturi Viktorai“ – spektaklis, kurio ašimi tampa olimpinės žaidynės. Didžiausias sporto renginys pasaulyje, kuriame varžomasi dėl olimpinio čempiono titulo ir aukso medalio ant kaklo. Bet kas, jei, pasitelkiant šokį ir cirką, į šį globalų renginį pažvelgtume kiek kitaip? Kas jei nebandytume atkartoti konkurencijos temos, bet prisimintume, pavyzdžiui, olimpinių žaidynių mitologiją? Jei buvimą nugalėtoju – Viktoru – apibrėžtų ne tik pergalė, bet gebėjimai situacijas ir išorinį pasaulį vertinti kūrybiškai, plačiu ir atviru požiūriu? Ar žinojote, jog pirmasis Olimpinis čempionas buvo kepėjas?

Birželio 3 d. 18 val. Ignalinos rajono kultūros centre

Vilniaus miesto šokio teatro LOW AIR spektaklis „Tiesa – drąsa“

Bilieto kaina 12 Eur (bilietas su nuolaida 5 Eur).

Ar įmanoma laimėti žaidimą, kurio tikslas – savo tiesoje pamatyti netiesą? O gal atsakymas slypi ne kovoje, o dialoge? Žinome tik viena – tokiam ėjimui tikrai prireiks drąsos! „Tiesa-Drąsa“ – tai daugeliui gerai žinomas žaidimas, kurį žaisti yra kviečiamas kiekvienas. Šio žaidimo taisyklės paprastos: išdrįsti pasipriešinti žaidimo-rėžimo taisyklėms ar leisti kitam nuspręsti už tave, kas yra tavo tiesa? Bet ar visados drąsa=tiesa? O gal tiesa >< drąsa? Mes visi esame šio globalaus žaidimo figūrėlės, nuolatos judančios po erdvę tarsi žaidimo lentą tam, kad savo partijos pabaigoje būtume teisingoje pusėje.

Birželio 5–28 d. Ignalinos krašto muziejuje

Ilmės Vyšniauskaitės fotografijų paroda

Parodos atidarymas ir susitikimas su profesionalia fotografe, parodos autore birželio 5 d. 17.30 val.

Parodos centre – internalizuota arba primesta gėda, keičianti judesio visuomenėje kryptis. Pasitelkiant fotografinius ir choreografinius metodus, fotografijose atskleidžiamos koncepcijos, susijusios su kiekvieno šokėjo asmeniniu santykiu su gėdos jausmu. Skausmas, nuovargis, lyginimasis, komplikuotos istorijos ir prisilietimai prie jų, varžantys judesius.

Birželio 6 d. 9.30 val. Ignalinos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje

Šokio teatro DANSEMA spektaklis „Spalvoti žaidimai“

Spektaklis skirtas 3–4 metų vaikams ir senjorams.

Interaktyvus šiuolaikinio šokio spektaklis „Spalvoti žaidimai“ – meninės iniciatyvos KARTOS KARTU dalis, kurios metu plečiamas šiuolaikinio šokio prieinamumas įvairioms socialinėms visuomenės grupėms, suartinamos skirtingos kartos, t. y. garbaus amžiaus senjorai ir maži vaikai. Per meninę veiklą, t. y. „Dansemos“ šiuolaikinio šokio spektaklio stebėjimą ir kūrybines judesio dirbtuves po spektaklio, apjungiamos dvi skirtingų kartų visuomenės grupės, kad jos galėtų bendrai kurti menines patirtis ir bendrauti meninėje aplinkoje. Kartu stebėdami spektaklį ir kartu judėdami po spektaklio senjorai ir vaikai patiria gyvo bendravimo ir bendros meninės veiklos džiaugsmą, kuris, mokslinių tyrimų duomenimis, teigiamai veikia fizinę ir emocinę sveikatą, bendrą nuotaiką, skatina senjorus būti gyvybingais, o mažylius patirti suaugusiųjų rūpestį ir teikiamą saugumą.

Birželio 8 d. 11 val. Ignalinos miesto paplūdimyje ir 18 val. miesto aikštėje

Linijinių šokių pasirodymai

Linijiniai šokiai suburia šokio mylėtojus ne tik pasirodyti, bet ir smagiai praleisti laiką. Festivalio metu vyks net du linijinių šokių pasirodymai – rytinis Ignalinos miesto paplūdimyje ir vakarinis Laisvės aikštėje. Pasirodymų metu daugiau kaip 150 šokėjų iš įvairiausių Lietuvos miestų vienu metu atliks penkiolikos šokių programą. Tai daugiausiai dalyvių suburianti festivalio „Šokanti Ignalina“ dalis.

Birželio 8 d. 16 val. Ignalinos rajono kultūros centre

Pramoginių šokių kolektyvų koncertas. Svečiuose Klaipėdos universiteto Lotynų Amerikos šokių komanda DANĖ.

Bilieto kaina 8 Eur (bilietas su nuolaida 5 Eur).

Pramoginių šokių kolektyvų koncerto metu žiūrovai galės mėgautis įvairiaspalviais šokiais, kuriuos dovanos kolektyvai iš Druskininkų, Vilniaus, Rokiškio ir Ignalinos. Šiais metais koncerte pasirodys ir ypatingi svečiai – Klaipėdos universiteto Lotynų Amerikos šokių komanda „Danė“ (vad. Tadas Romeika). Šokių komanda „Danė“ yra vienintelė komanda iš Lietuvos, dalyvaujanti prestižinės Pasaulio sportinių šokių federacijos organizuojamuose konkursuose ir laimėjusi aukso medalį. Svarbu paminėti, kad su šia komanda dirba ir vieno geriausių pasaulyje Klaipėdos universiteto Lotynų Amerikos sportinių šokių kolektyvo „Žuvėdra“ vadovai Skaistutė ir Romaldas Idzelevičiai.

Birželio 9 d. 18 val. šalia Palūšės šv. Juozapo bažnyčios

ŠEIKO šokio teatro spektaklis „Šiluma“

Būtina išankstinė registracija: diana.ksenzoviene@irkc.lt

Šokio spektaklis „Šiluma“ skirtas rašytojos Ievos Simonaitytės asmenybei ir kūrybai atminti. Rašytojos memorialiniame muziejuje Priekulėje saugoma guminė vandens pūslė. Tokias pūsles lig šiol galima atrasti daugelyje namų. Šiame spektaklyje ji tampa šilumos simboliu. Šilumos, kurios nuo mažens Ėvikei labai trūkę, ypač atsiradus raišumui, kai jau negalėjusi nudirbti jai skirtų darbų. Kaimo, kuriame vyksta Ievos Simonaitytės romano „Vilius Karalius“ veiksmas, pavadinimas „Šalteikiai“, tačiau čia mes jį sąlygiškai keičiame į „Šilteikiai“ ir žiūrovus kviečiame kartu ieškoti rašytojos sukurtų moterų paveiksluose šilumos ir gyvenimiškos stiprybės šaltinių. Renginio metu žiūrovams išdalinamos ausinės, kuriose, skambant I. Simonaitytės romanų veikėjų pasakojimams, šokėjos kuria lakoniškas būsenų užuominas. Neabejojame, jog spektaklyje skambančiame tekste ir šokėjų siluetuose atpažinsite istorijos alsavimą ir trapios žmogiškosios lemties ženklus.

Birželio 10 d. 19 val. Ignalinos rajono kultūros centre

Šokio filmų vakaras bei diskusija su režisieriais Mariumi Paplausku ir Greta Grinevičiūte.

Šokio filmų vakaro metu žiūrovai galės išvysti net tris šokio filmus.

Šiuolaikinio šokio menininkė Greta Grinevičiūtė pristatys šokio filmą „Šokis tėčiui“, kuriame vaizduojama, kaip namų aplinkoje filmo autorė ieško gilesnio ryšio su tėčiu, dalinasi mintimis apie šokį, atlieka ištraukas iš šokio spektaklio, improvizuoja. Antrasis G. Grinevičiūtės kūrinys – dokumentinis šokio portretas „Airos šokis“. Šis filmas kvies žiūrovą pažinti vieną garsiausių Lietuvos šiuolaikinio šokio kūrėjų Airą Naginevičiūtę. Šokio kalboje ir gyvenimiškų pokalbių nuotrupose slypi filosofiškas požiūris į gyvenimą ir kūrybą, kurį filmo kūrėjai kartu su choreografe kviečia patyrinėti kartu.

Trijų dalių psichologinės biografijos „Atsinešiau su savimi“ filmą pristatantis kūrėjas Marius Paplauskas filmu kviečia naujai pažinti Lietuvoje žinomus šiuolaikinio šokio menininkus Airidą Gudaitę, Mantą Stabačinską ir Agnietę Lisičkinaitę. Menininkų portretai atitraukia juos nuo scenos šviesos ir įdėmiu, tačiau itin jautriu žvilgsniu tyrinėja asmeninėje erdvėje atsiveriančias žmogiškumo puses. Trauminės patirtys tampa šių asmenybių impulsu kurti šokį ir savąjį „aš“, kalbėti savo kūnu ir idėjomis, įgalinti kito kūrybą ir pažinimą.

Po peržiūros žiūrovai kviečiami pasilikti pokalbiui su filmų kūrėjais apie šokio filmų žanrą, paliečiant ir asmenines šokio menininkų kūrybines tendencijas ir kūrimo procesus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.